Mit kell tudi az ásványvizekről?

A vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, de tudnunk kell, hogy a szervezetünk a szükséges ásványi anyagokat a táplálékból veszi fel és nem a vízből. Az ember élete során ásványok formájában közel 80 kg kőzetet iszik meg, amely csak keresztül megy a testén.

Fontos, hogy különbséget tegyünk szerves és szervetlen kötésű ásványok között! Szervetlen ásványok találhatók a földben, a kőzetekben és így az ásványvizekben is. Az emberi szervezet azonban úgy lett megalkotva, hogy csak azokat az ásványi anyagokat képes hasznosítani, amelyeket a növények a táptalajból felszívnak, és fotoszintézis útján szerves kötésbe rendeznek.

Másrészt, ha megvizsgáljuk a vizek ásványianyag-tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.

Ásványi anyag

A szervezet napi szükséglete

Szervetlen ásványi anyag 1 l ásványvízben

Szerves ásványi anyag 10 dkg termékben

Kalcium 1000 mg 45-220 mg Sajt 1200 mg
Kálium 2000 mg 90 mg Szója 2000 mg
Magnézium 300 mg 50 mg Dió 250 mg
Vas 19 mg 3 mg Búzakorpa 13 mg
Cink 12 mg 2 mg Korpakenyér 2 mg
Nátrium 2000 mg 150 mg Sajt 1300 mg

*A napi szükségletek adatai csak tájékoztató jellegűek. Az ivóvíz által tartalmazott mennyiségek irányértékek, amelyek a forrástól függően változhatnak.

Szervetlen ásványok a talajban, vizekben míg a szervesek a zöldségekben, gyümölcsökben található!

Szervetlen ásványok  a talajban és a mélyről jövő ásványvizekben található. A növények a talajból fölszívott szervetlen ásványi anyagokat fotoszintézis során szerves kötésűvé alakítják át azaz szintetizálják, így állítják elő az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves ásványokat.

Fontos! Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból – zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonamagvakból – juthatunk. Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat testünk nem képes fölhasználni, azok csak hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.

A nélkülözhetetlen tápanyagok pótlására fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonamagvakat!

 

Honlapunk a felhasználói élmények javítása és a zavartalan működés érdekében sütiket használ. További információt az adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.